TR | EN
BLOG

Fetaş, kurucuları ve onların çocukları tarafından yönetilen, 1981 yılında kurulmuş bir aile şirketidir.

Dünyadaki Yangın Rakamları

Dünyadaki Yangın Rakamları

Yangına söndürme tekniklerindeki büyük gelişmeler ve yangına dayanıklı binalar inşa etmede geliştirilen teknolojiler sayesinde yangın kayıpları büyük ölçüde azaldı. Ancak, aniden başlayan ve dış koşullar sebebiyle bir anda büyüyen yangın felaketi, halen dünyanın pek çok ülkesinde risk yaratmaya devam ediyor.

Özellikle dünya genelinde meydana gelen yangınlar sadece insanları değil, doğayı, diğer canlıları, binaları ve çok daha büyük unsurları tehdidi altına alıyor. Ulusal Yangından Korunma Derneği’ne göre yalnızca 2018 yılında ABD’de 499.000 yapı yangını gerçekleşmiş. Üstelik yangın söz konusu olduğunda, yalnızca oturduğumuz binalar risk altında değil. Fabrikalar, ormanlar, büyük üretim tesisleri, restoranlar, okullar, kamuya açık alanlar, eğlence mekanları, gemiler, trenler, arsalar vb. gibi pek çok insanın bir arada olduğu yerlerde meydana gelen yangınlar tek mekanda çok sayıda insan barındırdıkları için daha ölümcül sonuçlara ve maddi kayıplara neden olabiliyor.

Ülkemiz genelinde itfaiye koordinasyonuna dair tutarlı bir girişim olmadığı için hangi yılda kaç yangın meydana  geldiği, kaç can kaybı olduğu, yangınların nedenlerine dair genel bir istatistiki bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Ancak il bazlı itfaiye müdürlüklerinin paylaşmış olduğu raporlar, Türkiye’de yangın rakamlarına ışık tutmaktadır.  İstanbul İtfaiyesi 2020 Yangın İstatistikleri Raporu’na göre Kasım 2020 itibariyle sadece İstanbulda 19.087 yangın meydana gelmiştir.  Bu yangınların 4.023’ü konut yangınları, 169’u fabrika yangınları, 6.241’i diğer bina yangınları, 1,480’i araç yangınları ve 7,174’ü yapısal olmayan yangınlar olarak rapor edilmiştir.

Yukarıda Türkiye’nin yalnızda tek bir ilinde paylaşılan rakamlar bile oldukça büyük olup maddi ve manevi pek çok zarara neden olmuştur. Ülke genelinde düşünüldüğünde yangın, yarattığı kayıplar sebebiyle toplumu derinden etkileyen bir tehlike olarak görülmektedir. Yangının genel olarak verdiği zararlar incelendiğinde;

  • Her şeyden önce ani gelişen yangınların önlenemez can kayıplarına neden olması
  • Bina ve eşyaların yanarak yok olması ve kullanılamaz duruma gelmesi,
  • Yangın sonrası ortamda kalan duman kokusu ve kirden kurtulmanın zor olması,
  • Yangın nedeniyle elektrik tesisatı ve su tesisatında aksaklıkların meydana gelmesi,

gibi birçok sorun baş göstermektedir. Bu noktada yangından korunma önlemlerine yatırım yapmak hayati önem arz etmektedir. Yangın konusunda toplumsal bilincimizin yükselmesi ve yangına müdahale sistemlerinde yenilikçi teknolojilerin kullanılması yangın tehlikesinden korunmak adına önceliklerimiz arasında yer almaktadır.

TÜM BLOG YAZILARI
FETAŞ YANGIN EKİPMANLARI MAKİNA METAL SAN. TİC. VE A.Ş.
COPYRIGHT © 2021